Honza On The Road

1915 – Arménská genocida / 1915 – Armenian Genocide

Nepamatuji si, že bychom tzv. arménskou genocidu probírali v hodinách dějepisu, ale mohu se plést. V roce 2009 jsme v tureckém Gazi Antepu navštívili muzeum, jež se na vyhnání Arménů z Turecka na počátku 20. století dívalo z tureckého pohledu. V Jerevanu se seznámíte s pohledem arménským. Zatímco Turecko události interpretuje jako smrt několika set tisíc lidí obou národností v důsledku válečných zmatků, z hlediska Arménie se jedná o cílenou likvidaci jednoho až dvou milionů Arménů řízenou Osmanskou říší.

O tom že se i po sto letech jedná o stále živé téma, svědčí to, že se rozhovory s místními na libovolné téma často nakonec stočí na otázky týkající se arménské genocidy. Arméni se snaží zjistit, co si o genocidě člověk myslí a zda si to myslí „správně“. Pokud se o této smutné historické události chcete dozvědět více, přečtěte si rozhovor s politologem Tomášem Šmídem a podívejte se na odkazy uvedené v závěru tohoto článku.

Důsledky genocidy z roku 1915 jsou viditelné dodnes. Například hranice mezi Arménií a Tureckem je stále neprostupná, neexistuje na ní jediný hraniční přechod. Arméni tak nemohou navštěvovat svou posvátnou horu Ararat, která se nachází na tureckém území.

Odkazy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *