Honza On The Road

Když na cyklistu zaútočí flétňák australský / Being attacked by magpie while cycling in Australia

Při putování hlubokými západoaustralskými hvozdy jsem se setkal s řadou zvířat. Pochopitelně nesměli chybět klokani, setkal jsem se i s nelétajícím ptákem emu, jenž se podobá pštrosovi.

Když těsně kolem mě prvně proletěl magpie, tedy flétňák australský, nevěnoval jsem tomu příliš pozornost. Asi za dva týdny, začátkem prosince 2016, jsem se s ním setkal u jihozápadního pobřeží Indického oceánu znovu. To jsem mu už pozornost věnovat musel.

Jedu si po asfaltce, kde jezdí docela dost aut, je neděle a místní užívají krásného letního počasí. Ve chvíli, kdy se provoz uklidnil, mi najednou zezadu něco brkne do přilby. A těsně vedle mě proletí pták. Magpie. Přistane na stromě, předjedu ho, on se zase snese a jde po mojí přilbě. Takhle se to opakuje ještě několikrát. Naštěstí provoz za chvíli zesílí, což flétňáka odrazuje od dalších útoků.

Ukázalo se, že podobné zážitky mívají i ostatní cyklisté. Ralph z Německa, se kterým jsem na začátku pobytu v Austrálii několik dní společně jel, mi píše, že se s ptáky také setkal. Trochu jsem si tedy zagoogloval a zjistil, že se jedná o běžné chování flétňáků v období hnízdění. Útočí nejen na cyklisty, ale i na běžce a někdy na chodce. Ukazuje se, že jediným řešením, jak se atakům vyhnout je nejezdit v období hnízdění kolem jejich hnízd. K jejich lokalizaci může pomoct i mapka s přehledem posledních útoků.

Magpie jsem pochopitelně nikde nevyfotil ani nenafilmoval. Naštěstí se našli takoví Australané, kteří se o to pokusili a výsledky publikovali na internetu. A tak se teď můžete podívat, jak to vypadá, když na vás flétňák nalétává.

 Jízda na kole v období hnízdění magpieů může být v Austrálii trochu akční. / It can be a bit action cycling during magpie season in Australia. (zdroj/source: YouTube)

 Když na cyklistu zaútočí flétňák australský. / When an Australian magpie attacks the cyclist. (zdroj/source: YouTube)

 Reportérka australské rozhlasové stanice se snaží ověřit babské rady, jak se ptákům vyhnout. / A reporter of an Australian radio is trying to verify trick how to avoid magpie attacks. (zdroj/source: YouTube)

Zajímavé odkazy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *